Racelile sezoniere sunt cauzate de infectii virale, produse de peste 200 de virusuri care declanseaza simptome de severitate variabila.

Acesti agenti patogeni sunt transmisi de la o persoana la celalalta prin mici particule de mucus care ajung sa fie propulsate in aer din pasajele aeriene ale persoanei infectate si inhalate apoi de oamenii din jur. In timp ce este aproape imposibila prevenirea completa a epidemiei racelilor sezoniere, cateva masuri de precautie pot fi utile in reducerea riscului de imbolnavire.

Cea mai popularizata cale de prevenire a raspandirii virusurilor care provoaca racelile sezoniere este spalarea frecventa a mainilor. Atingerea suprafetelor potential contaminate este cel mai simplu mod prin care agentii infectiosi ajung in organismul uman, motiv pentru care este esential sa va spalati pe maini cu apa si sapun din abundenta, mai ales dupa ce ati folosit mijloacele de transport in comun, echipamentele de la sala de fitness sau cosurile de cumparaturi din supermarket.

Tranzitia de la anotimpul cald la cel rece produce o serie de schimbari in organism, care este nevoit sa se adapteze zilelor mai scurte si lipsei razelor de soare (care ajuta la reglarea ritmului biologic al corpului). Un program de somn haotic si o cantitate de odihna insuficienta slabesc sistemul imunitar si cresc susceptibilitatea in fata imbolnavirii.

Astfel, stabilirea orei de culcare intre orele 22.00-22.30 constituie o metoda de protectie excelenta in fata riscului declansarii infectiilor virale, contribuind semnificativ la intarirea sistemului imunitar.

Citeşte tot pe http://www.sfatulmedicului.ro

foto: www.stuff.co.nz