Localitatea harghiteană Praid a devenit, sâmbătă, locul în care s-au întâlnit tradițiile culinare românești și ungurești, zeci de bucătari din cele două țări participând la cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Sarmalelor.

Ineditul eveniment a început în zorii zilei, când participanții au fost treziți cu sunet de fanfară, după care echipele au defilat și i-au invitat pe localnici și pe turiști să le fie alături pe toată perioada festivalului.

Parcul Central din Praid a fost invadat de zeci de ceaune pline cu sarmale preparate după diferite rețete și supravegheate atent de bucătari amatori și profesioniști, care au refuzat să divulge secretele preparării delicioaselor bucate.

Localnicii și turiștii veniți la festival au recunoscut că este un eveniment reușit și că nu vor pleca acasă până când nu vor gusta din sarmalele românești și ungurești.

Primarul localității Praid, Bokor Alexandru, organizatorul principal al evenimentului, a punctat că festivalul a fost, de-a lungul celor 18 ediții, un spațiu de întâlnire a tradițiilor culinare și culturale ale reprezentanților diferitelor zone din România și Ungaria.

Prezent la eveniment, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a comparat arta culinară cu poezia, întrucât ingredientele pot face diferența, așa cum se întâmplă în poezie cu metaforele sau ritmul. “Prin tradiții culinare, așa cum și prin tradiții culturale, noi ne putem cunoaște mult mai bine, putem să fim mai aproape unii de alții”, a spus el.

Citeşte tot pe Agerpres.ro