foto: gandul.info/mediafax foto

Cel mai important pelerinaj religios din România începe astăzi, la Iaşi, unde sunt aşteptaţi, până pe 15 octombrie, peste jumătate de milion de români. Mai mult de jumătate se vor închina în faţa moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva, cunoscută în popor ca Sfânta Vineri sau Sfânta Balcanilor. Drumul moaştelor de la Sfântă la brand de ţară a durat sute de ani, pelerinajul de la Iaşi fiind considerat de Biserică unul dintre cele mai mari din lume.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este celebrată în fiecare an pe data de 14 octombrie. În intervalul 10-15 octombrie, peste 500.000 de vizitatori ajung la Iaşi, în preajma Catedralei Mitropolitane, acolo unde sunt depuse moaştele sfintei, considerate făcătoare de minuni. În jur de 250.000 de pelerini ajung să treacă prin faţa raclei cu rămăşiţele pământeşti pentru a se închina. De regulă, cozile pelerinilor care aşteaptă să ajungă în curtea Mitropoliei se întind pe distanţe de kilometri. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române consideră evenimentul de la Iaşi drept unul dintre cele mai importante pelerinaje religioase din lume.

În acest an, cei la Mitropolie au elaborat şi un ghid al pelerinului, un ziar de opt pagini, în format tabloid, care va fi tipărit în câteva zeci de mii de exemplare. Ziarul va fi distribuit în cele două puncte de informare amenajate în zona Gării şi a Primăriei Iaşi şi va conţine absolut informaţii necesare vizitatorilor: traseul pelerinilor, locuri de cazare, puncte de prim-ajutor, posibilităţi de cazare şi de masă, programul slujbelor, precum şi informaţii despre viaţa şi minunile sfinţilor ale căror moaşte se află la Iaşi.

Citeste mai mult: adevarul.ro